Op uitnodiging van Rijksbouwmeester Floris Alkemade werd een PEP-dag georganiseerd bij de Dutch Design Week in Eindhoven, met als thema ‘Het professionele veld’.

PEP BEZOEKT DUTCH DESIGN WEEK EINDHOVEN

Net afgestudeerde jonge ontwerpers in de richting architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur en interieurarchitectuur kregen vele interessante lezingen met als hoogtepunt de ervaringen van Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Spoorbouwmeester Bert Dirrix.

PEP (Professional Experience Programme) deelnemers bezochten onder andere tentoonstellingen van de ontwerpprijsvraag ‘Who Cares’ en de tentoonstelling ‘Rijk aan ontwerpkracht’ op de Dutch Design Week.

 

RIJKSBOUWMEESTER FLORIS ALKEMADE

Rijksbouwmeester Floris Alkemade gaf inzicht in zijn eigen succesvolle persoonlijke beroepservaring en ‘de kloof tussen opleiding en beroepspraktijk’. Hij studeerde af aan de TU Delft bij Rem Koolhaas, heeft het bureau OMA mee groot gemaakt, werd partner, begon daarna voor zichzelf en kreeg meteen grote complexe opdrachten in Frankrijk. De rijksbouwmeester vertelde over zijn ervaringen van tekentafel tot computer in vijf jaar tijd, wat werken over de hele wereld mogelijk maakte. Over de crisis van 2008 tot 2013 en de gevolgen daarvan. Over duurzaamheid, eenzaamheid, verstedelijking en krimp. Over de hedendaagse problematiek die hij als rijksbouwmeester kan helpen oplossen.

 

SPOORBOUWMEESTER BERT DIRRIX

“De Modernen willen de wereld ontdoen van mysterie en emotie” – J.G. Ballard

 

Rijksspoormeester Bert Dirrix gaf inzicht in het werk van een spoorbouwmeester, stations-concepten en de eigenheid en karakteristieke verschillen tussen Nederlandse stations met hun verschillende historie per stad. De verschillende disciplines, schaalniveaus, en gelaagdheden. De complexiteit en het verhelderen van complexiteit. Generiek en specifiek. Demonteren en assembleren. Met het motto: connect + mix.

 

Nederland heeft een rijke collectie prachtige stations wat zich blijft uitbreiden:

Station Breda – Stedelijk bouwblok

Stationszone Utrecht Centraal – terminal

Station Amsterdam Centraal – permanente transitie

Station Rotterdam Centraal – archetype

Station Arnhem Centraal – panopticum

 

Bert Dirrix sloot zijn interessante lezing af met een advies aan de jonge ontwerpers, naar citaat van Pallasmaa: “De essentiële taak van architectuur is accommodatie en integratie”.

 

PEP + DDW + Rijksbouwmeester onderdeel van Embassy of Urban Transformation in Eindhoven, WEEK 43, 2017